Als derdejaars student ICT, differentiatie Software Engineering ben ik bezig met programmeren, algoritmes bedenken, software architectuur en design patterns achterhalen en produceren. Daarnaast heb ik colleges over databases, datastructuren en datamodellen. Ik ben nooit zelf begonnen met programmeren voordat ik begon te studeren. De eerste keer dat ik Hello World schreef was écht aan het het begin van mijn studie. Het was daarom moeilijk in het begin, maar des te harder je werkt, des te zoeter het succes. Mijn interesse voor Big Data is echt uit de studie gerold. Vooral bij de lessen over Datawarhousing. Daar begon mijn interesse voor Data Science en Data Analytics te groeien. Ik wil mee daar in specialiseren en heb daarom ook gekozen om een master te gaan doen op het gebied van Data Science.
Uiteindelijk brak het derde jaar aan, het moment van stage. Terwijl ik aan het zoeken was voor een stage, zag ik op een van de monitoren iets over Big Data stages. Uiteindelijk heb ik gemaild en te horen iets gekregen over een ontbijtsessie van de Big Data Innovatiehub, gehost door Saskia Dubois-Schütz. Tijdens deze ontbijtsessie ontmoette ik ook, Paul Snijders van Semansys Technologies B.V.. Eén gesprek gehad en mijn stage vastgelegd. Alle puzelstukjes vielen op z’n plek.
Semansys Technologies is een grote speler op het gebied van Standard Business Reporting(SBR), een vorm van financieel rapporteren aan de overheid die wereldwijd wordt gebruikt. Landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk, maar ook China, de USA en Australië gebruiken dit systeem.Zo heeft de Nederlands overheid vastgesteld dat SBR sinds 1 januari 2013 verplicht is voor de ‘system-to-system’-aangifte van Inkomstenbelasting voor ondernemers en de Vennootschapsbelasting. Dit gebeurd allemaal in een vorm van XML, namelijk eXtensible Business Reporting Language(XBRL) Semansys is al vanaf het begin aanwezig op het toneel van SBR en XBRL.
Het doel van de stage is het helpen ontwikkelen van een databasesysteem. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. We ontwikkelen een platform komt om het investeerders makkelijker te maken om in een MKB’er te investeren. Hierin zit de uitdaging dat we hoge hoeveelheden XBRL documenten efficiënt kunnen opslaan. Deze database moet hiernaast ook OLAP kunnen ondersteunen.